Ночино (nocino) – італійський ореховий лікер із незрілих грецьких орехов (італ. noci) міцністю 34%, виготовлюваний методом мацерації (настаювання). Готовий напіток володіє темно-коричневим кольором (нагадує чорнило), глибоким ароматом і горько-солодким смаком. Кажуть, що перший рецепт з’явився в регіоні Емілія-Романья.
Nocino — це італійський лікер, виготовлений із незрілих волоських горіхів, які ще м’які у своїй зеленій лушпинні. Воно пряне, солодке та злегка гіркувате, і його дуже смачно подавати, поливши ванільним морозивом, або подавати окремо як аперитив.
Інгредієнти:
30 зелених англійських волоських горіхів, досить зелених, щоб їх легко було різати ножем
2 палички кориці
5 цілих зубчиків
1 шматочок ванілі
Цедру 1 лимона наріжте соломкою за допомогою овочечистки
2 1/2 склянки цукрового піску
1 літр горілки
1. Приготуйте зелені волоські горіхи:
Промийте і обсушіть волоські горіхи. Розріжте їх на четвертинки гострим кухарським ножем або тесакою.
Будьте обережні, ріжучи їх; якщо ви чекали надто пізно в сезоні, щоб зібрати їх, їхні раковини, можливо, почали твердіти, і прорізати їх може бути трохи ризиковано. Слідкуйте за пальцями.
2. У велику скляну ємність помістити волоські горіхи, спеції, цедру, цукор і горілку:
Горілка повинна покрити волоські горіхи. Накрийте кришкою та струсіть, щоб добре перемішати.
3. Зберігати 6 тижнів, щодня струшуючи:
З плином днів ви помітите, що колір Ночіно стає все темнішим і темнішим.
4. Розлийте Ночіно в пляшки:
Коли ви будете готові розливати по пляшках, видаліть волоські горіхи та тверді залишки металевою ложкою з прорізами. (Будьте ОБЕРЕЖНІ, де ви це робите, оскільки волоські горіхи та Ночіно залишать плями.)
Процідити рідину через кілька шарів марлі в скляні пляшки.
Щільно закупорити пробкою. Ночіно прослужить кілька років, якщо зберігати його в прохолодному сухому місці.
Ночіно спочатку буде досить гірким, але з часом розм’якне. Найкраще смакує принаймні через рік після першого розливу.